top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiAlex

1 Martie. Mărțișor

Mărţișorul este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. La începuturi, acesta era reprezentat printr-o monedă, apoi s-a transformat în mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe o aţă.

Frumoasa sărbătoare ce marchează începutul primăverii, își are originea, în funcție de zonă, în tot felul de legende care mai de care mai interesante.

"O legendă a mărtișorului, originară din Moldova, povestește despre o vrăjitoare a iernii ce se înverșunase să nu lase primăvara să se aștearnă peste pământ. Zâna primăvara, dacă a văzut că nu o scoate la capăt cu vrăjitoarea, a recurs în cele din urmă la un gest extrem. Și-a tăiat un deget, iar sângele scurs din rană a căzut peste zăpadă. În momentul când picăturile calde de sânge au căzut din rană în zăpada albă, acestea au topit pe loc toată zăpada. În acest fel, iarna a fost alungată, iar întrepătrunderea dintre albul zăpezii și roșul sângelui a inspirat șnurul mărțișorului, simbolizând ziua de 1 martie, odată cu care, cel puțin din punct de vedere calendaristic, primăvara își reintră în drepturi."

Academia de Sănătate Samariteană, centru socio-medical îngrijiri vârstnici Mureș, vă urează o primăvară cu speranță și pace!


39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page