top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiAlex

Uleiul în bucătărie

Cum poți folosi mai puțin ulei în bucătărie?

Pentru a folosi mai puțin ulei se poate opta pentru metode alternative de gătire - coacere, fierbere, gătire la abur. Totodată, pentru coacere, se poate folosi hârtia de copt sau de pergament, și se poate opta pentru tigăi și tăvi antiaderente. Când se gătește cu ulei este recomandat întinderea acestuia în tigaie cu o pensulă sau utilizarea spray-urilor cu ulei de gătit, astfel încât să existe un strat antiaderent, dar care să nu se traducă într-o cantitate mare de ulei.

Pentru dressingurile salatelor se poate opta pentru iaurt degresat, suc de lămâie sau de portocale, oțet de mere sau oțet balsamic. În sosuri, uleiul poate fi înlocuit cu supa de pui pentru a da gust și pentru a obține consistența dorită.

Un produs utilizat în aproape toată lumea, uleiul vegetal se obține din zeci, poate chiar sute de surse. Pentru a face cea mai bună alegere trebuie, însă, să știm care sunt valorile nutriționale și beneficiile fiecăruia.


Cum poți înlocui uleiul de floarea soarelui?

Uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt pro-cancerigene, pro-reumatice şi pro-inflamatorii atunci când sunt folosite la temperaturi de peste 180 grade celsius! Academia de Sănătate Samariteană, centru socio-medical de tip rezidențial, tinde să servească preparate specifice unui stil de viață sănătos.

Consumul anual mediu de ulei vegetal în România este de 13 litri per consumator, de 2,6 ori mai mult decât consumul mediu anual de ulei al unui austriac! La numai 9% dintre uleiurile rafinate de floarea soarelui analizate se menţionează pe etichetă temperatura recomandată pentru prăjire - maxim 180 grade celsius. La 45% dintre uleiurile rafinate de floarea soarelui analizate declaraţia nutriţională induce în eroare consumatorul.

Alternative la uleiul de floarea soarelui:

Uleiul de avocado

Uleiul de orez

Uleiul de palmier

Uleiul de porumb

Uleiul de arahide

Uleiul de cocos

Uleiul de măsline

Uleiul din sâmburi de struguri

Uleiul de susan

Uleiul de nuci

Uleiul de migdale

Uleiul de șofran

Uleiul de soia31 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page